Erre pontos választ az Építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX.15.) Kormány rendeletben kapunk:

A családi házunk építéséhez a jogszabály szerint gyakorlatilag elegendő az építési engedélyezési dokumentáció, amennyiben az építmény nem éri el a:

– 300 m2 összes szintterületet,
– három beépített építményszintet,
– 1000 m3 bruttó épülettérfogatot,
– 7,5 m-es építménymagasságot,
– 5,4 m-es szerkezeti nyílásméretet.

Gépészeti tervezés tekintetében egyszerűbb a helyzet: “ha az építménybe 30 kW-nál nagyobb hőtermelő berendezés kerül beépítésre“, akkor kötelező a gépészeti kiviteli tervdokumentáció elkészítése. Kisebb hőtermelő esetén nem.

De vajon megéri-e a központi fűtés szerelő tapasztalataira hagyatkozni?

Erre a szubjektív véleményem tudom leírni: NEM, nem éri meg!

Az okai a következők:

Első és talán az egyik legfontosabb érv, hogy ha nincs gépészeti kivitel tervdokumentáció, akkor nem tudunk pontos árajánlatot kérni, és ami ennél is fontosabb, nem is tudjuk a kivitelezőt számon kérni, elszámoltatni! Sarkítva egy példa:

“- Mennyi a gépészet?
– 4 millió.
– És ez mit tartalmaz?
– Víz, gáz, központi fűtést.”

Vajon ennyi információ alapján megállapodhatunk vele? Itt vége is a tárgyalásnak? Ennyi? A részletes műszaki tartalom pedig a kivitelező fejében? Utólag pedig majd küzdhetünk az igazunkért és jöhetnek a jól ismert viták és indokok: “az nem volt benne az ajánlatban!” De hisz nem is volt ajánlat!!! Hát nincs az a fűtés szerelő, akinek én erre kiadnék több millió forintot!!!


Összefoglalva: a jogszabály nem kötelezi az építtetőt egy családi házas építés során gépészeti kiviteli tervdokumentáció elkészítésére, mégis a 15 éves tapasztalataim alapján bizton állíthatom, hogy SOHA nem kezdenék építkezésbe gondos előkészítés: kivitelei tervdokumentáció, tételes költségvetés és több vállalkozó összehasonlítható ajánlata nélkül!